Curiozități din lumea Florilor
Florile ne încânta cu parfumul lor minunat și frumusețea izbitoare, dar exista și flori cu atribute ascunse. Florile și plantele au fost utilizate medicinal timp de mii de ani. Unele flori, cum ar fi lotusul, au semnificație religioasă sau istorică. Multe flori pot avea, de asemenea, caracteristici sau forme neobișnuite. Scufundați-vă în lumea fascinantă a florilor și ve-ti ajunge sa le apreciați putin mai mult.
- Broccoli este de fapt o floare.
- Trandafirii sunt înrudiți cu merii, zmeură, cireși, piersici, pruni, nectarini, peri și migdali. Fac parte din familia Rosaceae.
- Bulbii de lalele erau mai valoroase decât aurul în Olanda în anii 1600.
- Civilizațiile antice au ars frunze aster pentru a îndepărta spiritele rele.
- Ceapa poate fi înlocuita în rețete cu bulbii de lalea.
- Crizantemele sunt asociate cu înmormântările din Malta și sunt considerate ghinioniste.
- Condimentul foarte scump, șofranul, provine dintr-un tip de floare de crocus.
- Cea mai mare floare din lume sunt Amorphophallus titanum (Titan arum) , care produc flori de 10 metri înălțime și 3 metri lățime. Florile au miros de carne în descompunere și sunt cunoscute și sub numele de flori de cadavre.
- Aproape 60 la sută din florile tăiate proaspăt cultivate în S.U.A. provin din California.
- Cu sute de ani în urmă, când vikingii au invadat Scoția, au fost încetiniți de peticele de ciulin sălbatic, permițând scoțienilor timp să scape . Din această cauză, ciulul sălbatic a fost numit floarea națională a Scoției.
- Lotusul era considerat o floare sacră de către egiptenii antici și era folosit în ritualurile de înmormântare. Această floare înflorește în râuri și în zonele umede , dar poate sta în stare latentă ani de zile în perioadele de secetă, doar pentru a se ridica din nou odată cu revenirea apei. Egiptenii o vedeau ca un simbol al învierii și al vieții veșnice.
- Oamenii de știință au descoperit cea mai veche floare din lume în 2002, în nord-estul Chinei. Floarea, numită Archaefructus sinensis, a înflorit în urmă cu aproximativ 125 de milioane de ani și seamănă cu un crin de apă.
- Sucul din florile de zambila salbatica a fost folosit istoric pentru a face lipici.
- Foxglove (Detegel) este un vechi nume englezesc, derivat din credința că vulpile și-au strecurat picioarele în frunzele plantei pentru a se strecura pe pradă.
- Păpădiile ar putea părea buruieni, dar florile și frunzele sunt o sursă bună de vitamine A și C, fier, calciu și potasiu. O cană de verdeață de păpădie oferă 7.000-13.000 I.U. de vitamina A.
- Mugurii de flori din gălbenele de mlaștină( Bulbuc de Balta ) sunt murați ca substitut pentru capere.
- Floarea-soarelui se mișcă pe parcursul zilei ca răspuns la mișcarea soarelui de la est la vest.
- Florile lunii înfloresc doar noaptea, închizându-se în timpul zilei.
- Floarea Nicotiana este înrudita cu tutunul, din care sunt făcute țigările.
- Frăsinelul (Dictamnus) produce un gaz în nopțile umede și calde. Se spune că acest gaz se poate aprinde cu un chibrit.
- Când primii mormoni au ajuns pe Valea Salt Lake, ei au trait hranindu-se cu rădăcinile florii Lily Sego ( Calochortus nuttallii ). Această plantă este floarea de stat din Utah.
- Pulberea asemănătoare amidonului cunoscută sub numele de arorut este derivată din plantă, Marantha arundinacea și este originară din India. Acesta a fost folosit de indigeni pentru a extrage toxinele dintr-o rană cu săgeți otrăvite. Astăzi, este folosit pentru a îngroșa plăcintele și jeleurile.
- Angelica a fost folosită în Europa de sute de ani ca leac pentru orice, de la ciuma bubonică până la indigestie. S-a crezut mult timp că îndepărtează spiritele rele.
Un articol foarte interesant.